Jaki destylator do bimbru kupić?

Choć produkcja różnych alkoholi w Polsce kwitnie, to dziś skupimy się na produkcji tego trunku, na który decyduje się chyba najwięcej osób – chodzi oczywiście o bimber. Z jednej strony jest to alkohol wysokoprocentowy, z drugiej, jego produkcja nie jest trudna i spokojnie mogą zająć się nią nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z produkcją domowych trunków.

W sieci spotkamy wiele ciekawych przepisów, na domowe alkohole. Często decydujemy się na tzw. cukrówę, dlatego w tekście skupimy się wyłącznie na destylacji bimbru oraz na tym, jak powinien działać destylator zdecydować się oraz gdzie warto go szukać.

Działanie destylatora
Podstawą destylatora jest kocioł, w którym podgrzewa się bimber. Posiadają one wbudowane grzałki oraz pojemność między 30 a 50 litrów. Warto zdecydować się na kocioł, który jest ocieplany, ponieważ przełoży się to na niższe koszty energii. Następnie, do kolumny rektyfikacyjnej paruje zacier. Proces polega na tym, że alkohol jest znacznie lżejszy w formie lotnej niż powietrze a temperatura jego wrzenia jest niższa. Kolumna wypełniona jest specjalnym materiałem kwasoodpornym, na którym zatrzymują się opary wody oraz inne lotne dodatki, które parują wraz z bimbrem. Kolejny element to chłodnica, w której dochodzi do skroplenia alkoholu. Bimber transportowany jest do komory skraplania, z której jest on przez nas zlewany.

Wspomaganie sterowania
Jak sama nazwa sugeruje, nie jest to rozwiązanie dostępne w każdym modelu destylatora, albo nie jest też konieczne do tego, aby powstał naprawdę dobrej jakości bimber. Zaletą tego rozwiązania jest jednak wspomaganie i ułatwienie całego procesu powstawania trunku, co docenią szczególnie początkujący. Dzięki niemu możemy precyzyjnie ustawić temperaturę na poszczególnych etapach procesu. Również dzięki takim systemom możemy dokładnie sterować takim zakresem, jak pobieranie cieczy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *